top of page
Writer's pictureLaima Buša

Darbinieka veselība - dalīta atbildība

Izrādās, vidēji tikai 11% biroja darbinieku pēc darba dienas noslēguma var teikt: “es jūtos labi un enerģiski”. Diemžēl liela daļa kolēģu ikdienā saskaras ar diskomfortu un sāpēm dažādās ķermeņa zonās, kā arī izjūt psiholoģisku nogurumu vai pat izdegšanas pazīmes.


No darba aizsardzības puses skatoties, zem katras no šīm sajūtām slēpjas darba vides faktors (visticamāk – daudzu faktoru kopums), kuri būtu jāidentificē, jāveic izvērtējums, un jānosaka pasākumi, kā iespējams mazināt riskus un veicināt to, lai gan fiziskā, gan psihosociālā vide būtu darbiniekiem un darbam labvēlīga.


Darba kontekstā uz pasākumiem varam skatīties 3 līmeņos.


1) Individuālais (personīgais) līmenis: Ko varu darīt ES, lai uzlabotu savu pašsajūtu?


Daži piemēri pasākumiem: ✔️Iekārtot labāk savu darba vietu atbilstoši ergonomikas principiem.

✔️Uzlikt atgādinājumu īsai vingrošanas pauzei, veicinot ieraduma veidošanos. ✔️Mērķtiecīgi apgūt elpošanas tehnikas, kas var palīdzēt gan labāk saglabāt fokusu, gan saglabāt mieru stresa pilnos brīžos.

✔️ Piedomāt pie sava miega režīma.


2) Interpersonālais/komandas līmenis: Kā mēs varam palīdzēt viens otram?


Daži piemēri pasākumiem:

✔️ Biežāk organizēt jēgpilnas un regulāras 1:1 tikšanās. ✔️ Veidot komandas soļu skaitīšanas izaicinājumu. ✔️ Organizēt kopīgu atpūtas pauzi ar izvingrošanos. ✔️ Pārdomāt sanāksmju biežumu, apjomu, dalībnieku skaitu un to veiksmīgāku realizāciju.


3) Organizācijas līmenis: darbības un resursi, kas tiek atvēlēti, lai mazinātu riskus un uzlabotu fizisko un psihosociālo darba vidi.


Daži piemēri pasākumiem:

✔️ Uzzināt darbinieku viedokli un iesaistīt problēmu risinājumu meklēšanā un realizācijā. ✔️ Pārskatīt elastīga darba vadlīnijas uzņēmumā, piedāvājot darbiniekiem pielāgojamas iespējas. ✔️ Iegādāties birojā stāvgaldus (augustumā regulējamus galdus) un palīdzot ar mājas darba vietu labiekārtošanu. ✔️ Piesaistīt fizioterapeitu kopīgām vingrošanas pauzēm uzņēmumā. ✔️ Sniegt informatīvu atbalstu un piedāvāt gūt papildus zināšanas un iedvesmu rīkoties par dažādām veselības veicināšanās tēmām.


Ja redzi, ka varam palīdzēt no savas puses ar ieteikumu, mācībām vai esošās situācijas novērtējumu, uzraksti!


Dati iegūti, apkopojot 2021. un 2022.gada laikā veikto aptauju rezultātus no biroja darbiniekiem 7 Latvijas uzņēmumos.


Comments


bottom of page