top of page
Writer's pictureLaima Buša

Mazie soļi, lielas pārmaiņas: mūsu ikdienas izvēles vides ilgtspējai


Mūsu ikdienas izvēles un rīcība būtiski ietekmē vidi, kurā dzīvojam. Katrs neliels solis, piemēram, atkritumu šķirošana, atkārtoti lietojamu iepakojumu izmantošana un vienreiz lietojamas plastmasas izstrādājumu samazināšana - kopā veido lielas pārmaiņas.


Bet kāpēc tas ir tik svarīgi? Un kā mēs varam veicināt zaļo dzīvesveidu gan mājās, gan darba vietā?

Latvijā katrs iedzīvotājs vidēji gadā saražo vairāk nekā 400 kilogramus atkritumu, kas lielākoties nonāk poligonos​. Šie poligoni katru gadu aizņem arvien vairāk vietas un rada vides piesārņojumu: nepareiza atkritumu apsaimniekošana var veicināt augsnes un ūdens piesārņošanu, kas negatīvi ietekmē kā dabas daudzveidību, tā arī mūsu pašu veselību​.


Veicinot zaļo dzīvesveidu, mēs varam ne tikai samazināt mūsu ietekmi uz vidi, bet arī uzlabot mūsu pašu labklājību un veselību. Piemēram, izvēloties vietējos un sezonas produktus, mēs atbalstām vietējos ražotājus un samazinām transporta radītos izmešus​. Neizdrukājot lieku papīra lapu vai izslēdzot gaismu aiz sevis, mēs varam ietaupīt resursus.


Pat, ja šķiet, ka tas ir “tīrais nieks”, ikviens mūsu radītais solis un izvēle laika gaitā summējas. Kādi tad var būt mazie soļi ikdienā?


Atkritumu šķirošana

Šķirošana ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ikviens var veicināt ilgtspējīgāku dzīvesveidu. Šķirojot atkritumus, mēs veicinām izejvielu otrreizējo pārstrādi, samazinot nepieciešamību pēc jaunām izejvielām un enerģijas patēriņa ražošanas procesā. Piemēram, papīrs, stikls un metāls ir viegli šķirojami materiāli, kas var tikt atkārtoti izmantoti​.


Atkārtoti lietojami priekšmeti

Viena no būtiskām problēmām ir vienreiz lietojamo plastmasas izstrādājumu augošais patēriņš. Piemēram, vienreizlietojamās plastmasas pudeles un maisiņi ir izplatīts piesārņojuma avots. Tāpēc, izvēloties atkārtoti lietojamas ūdens pudeles, kafijas krūzes un auduma maisiņus, mēs ne tikai samazinām plastmasas atkritumus, bet arī ietaupām naudu savā ģimenes budžetā ilgtermiņā.


Kompostēšana

Bioloģisko atkritumu kompostēšana ir vēl viens efektīvs veids, kā samazināt atkritumu daudzumu. Kompostējot bioloģiskos atkritumus, mēs varam ražot dabīgu mēslojumu, kas uzlabo augsnes kvalitāti un samazina nepieciešamību pēc ķīmiskajiem mēslojumiem. Tas īpaši nozīmīgi būs tiem, kuri ir savs dārziņš vai mazdārziņš, jo komposts var tikt izmantots, lai uzlabotu augsnes auglību​.


Rūpes par vidi ir ne tikai individuāls uzdevums, bet arī kopienas atbildība. Kad redzam pozitīvus piemērus un saņemam atbalstu, esam vairāk motivēti iesaistīties. Piemēram, daudzas organizācijas veicina zaļo dzīvesveidu, piedāvājot darbiniekiem izglītojošus pasākumus un palīdzot zaļas izvēles padarīt vienkāršākas.


Nodarbība "Zaļākai videi: Mazie soļi atkritumu neradīšanā" ar Zero Waste aktīvisti Agnesei Gaidelioni

Agnese Gaidelione - vides ilgtspēja - Vesels Birojs

Lai veicinātu zaļo dzīvesveidu organizācijā un palīdzētu darbiniekiem izprast tā nozīmi, sadarbībā ar ilggadēju Zero Waste aktīvisti Agnesei Gaidelioni piedāvājam organizācijām vebināru "Mazie soļi atkritumu neradīšanā".


Lektore semināra laikā sniegs praktiskus padomus un iedvesmojošus stāstus par Zero Waste (bezatkritumu) dzīvesveidu. Tā laikā dalībnieki uzzinās par dažādiem atkritumu veidiem un to ietekmi uz vidi, praktiskiem risinājumiem atkritumu samazināšanai, saņemot iedvesmas devu nākamajiem soļiem savā ikdienā.


Nodarbības aprakstu atrodi šeit:



---

Avoti bloga tapšanai:

 

 

Comments


bottom of page